Billehaugen – Røros

D62FF15D-A681-4CB2-A662-3499D4467639.jpeg

FDFDE32F-9604-4583-A3AB-D54AF60B0D95.jpeg

Dag 7

Invigning Röros marknad – sista dagen

Vi startade från Billehaugen för att köra till  en sjö i närheten av Röros. Himlen var alldeles rosa och snön gnistrade sådär sagolikt. Vid en gård blev vi överraskade av en familj i vackra folkdräkter som bjöd på glögg och dram. Så fint och uppskattat, det är så många människor som bidrar till att göra den här resan så unik och fantastisk. 

Framme vid sjön stannar vi för att invänta alla andra körlag. Kaffe kokas över öppen eld, Anders spelar fiol, hästarna tuggar hö och byteshandeln av godsaker och upphittade föremål är flitig mellan slädarna. När Tydals körlag anländer körandes på trugor, snöskor för häst, kändes det som att vi på riktigt rest bakåt i tiden till 1800-talet. En av de bästa stunderna på hela resan som är svårt att beskriva med ord, det måste upplevas. 

Så kör vi i samlad trupp in och inviger den 167:e marknaden i Röros. Åtta körlag med totalt 90 ekipage kör i procession genom en gata på Malmplatsen och vinkar till den välkomnande publiken. En mäktig syn! 

Samlingen av alla 90 hästar och slädar bakom slagghögarna är också storslaget! Publiken kommer för att titta närmare på hästarna och slädarna och ställa frågor om alla resestrapatser. 

Nu ska hästarna tas om hand och marknadsbestyr i Rasmusgården tar vid! Årets tema på Rasmusgården kommer att vara lin.

På kvällen går vi så uppklädda i folkdräkter på kuskmiddag med alla åtta körlag och gäster. Traditionell middag serveras och bildspel visas på storbildsskärmar från alla körlags resdagar. Dalarna Femund spelmanslag spelar fin musik och stämningen är god men man känner sig också trött efter alla upplevelser och intryck. Resan är nu över. 

Hästen är mitt liv – sjöng en speleman på kuskmiddagen, det får sammanfatta denna obeskrivligt mäktiga resa. 

Tack alla hästarna & kuskar i Klövsjö körlag

Kallblodstravare:

Bältra Lomen/Pecka Persson

Storm Junior/Helen Forsgren

Troll WE/Esbjörn Westlund

Yckelsbograbben/Jostein Edberg Moan

Styfs Henrik/ Lasse Styf

Vallmo/ Tomas Rhipa

Fjåsen/ Ann Eriksson

Tobias/ Magnús Magnússon

Ardenner:

Arvid/Kjell Sjöström

Nordsvensk brukshäst:

Siljar/Christina Hansson

Primula/Patrik Hellström

Kohl/Lennart Östberg

Och allra störst tack till vår Tross – utan er insats och omhändertagande hade denna resa inte varit möjlig. 

Janne Wallén, Kerstin Persson, Ulrika Dalkarls och Åsa Sköld.

På återseende/Eleonor

A77B8952-5D0C-49C4-B1CB-873E6F5A8FC5.jpeg

88F2DF8A-B19E-4E7C-BD11-B6A225AE24F1.jpeg

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>