Dagbok 6:e dagen på forbondefärd 16/2-2010

20/2 2010 00:00
Jennica Einebrant
I gryningsljuset på Billehaugen packar jag släden för de sista milen till Röros. Det är som alltid en märklig blandning av vemod och förväntansfull glädje som präglar dagen. I Röros börjar marknaden och festen i samma ögonblick som vår resa är över. Vi snirklar oss fram genom ett landskap av sjöar, holmar och frusna våtmarker kantade av knotiga vindpinade fjällbjörkar. Vi stannar på en av sjöarna ett stycke utanför Röros. Där gör vi upp eld och sätter på kaffepannan. Det ilar lite i kroppen när jag hör skakelklockorna långt borta. De andra körlagen är också på väg och vi väntar in Tydalingarna här ute på isen.
Det är absolut ett av resans bästa ögonblick då det dyker upp bekanta ansikten och skinnluvor bakom ångande hästar. Här har vi en stund för oss själva utan publik och högtidliga ceremonier. Kaffet är rykande hett och fläskbitar och korvar dyker upp ur färdskrinen. Vi har också nu på morgonen lyckats mixtra med oss en gräddtårta i släden för att bjuda våra Norska vänner på.
Så börjar vi röra på oss igen. Eftersom det var Klövsjö forbönder som först återupptog forbondefärderna till Röros 1981, får vi som en hedersgest köra in först vid invigningsceremonin. Väntan bakom planket känns evigvarande innan musiken tystnar och Lillian ropar in oss. Synen som möter oss är överväldigande mäktig. Tusentals människor har samlats för att se forbönderna köra in till Malm-platsen. Drygt 80 hästar kör in med närmare 300 personer som gjort resan till Martnan i år.
På Rasmusgården stökar Staffan och Audfrid, Jens, Stig, stefan, Karin, Lars,Kjell, Bo-Anders, Marianne och många fler för att allt ska vara i ordning då marknaden öppnar. Alla som jag inte fått med namnet på i farten är så klart lika viktiga.

Aktiviteter och arbetsuppgifter har planlagts under året och jag vet att det är många som bidragit men jag vill ändå nämna Gudrun som jag vet har ägnat saken mycket tankeverksamhet och Lisa som brukar hålla koll. I dag ska också det nya Kolbulle-stekeriet invigas som Lennart ordnat genom kontakter i Hälsinglands skogar.

Efter lite Lappskojs på Malm-plassen och en mängd trevliga återseenden kanske till och med nya bekantskaper så ger vi oss i väg till vår ackommodering för den kommande veckan. I kväll bjuder Reiselivslaget till festmiddag på Röros quality hotel för samtliga körkarlar och körkvinnor, men innan dess ska det hinnas med en och annan marknadshandel.

Beklagar försenad dagbok 🙂 fick en del tekniska utmaningar vid ankomst Röros och inte minst begränsad tid i det hektiska marknadsvimlet.

Tack så mycket till alla er som följt oss på resan, både till er som funnits på plats i vägkanten och till er som följt oss här genom dagboken. Mer bilder kommer strax och också dagboksrapport från våra aktiviteter i Röros under veckan!

Kramar till er alla //Jennica

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>