Førselsbønders vinterveitur Røros – Vauldalen 23. -27. mars 2022

Foran 220324.jpg

De åtta körlagen som ingår i Forbonde- och lasskörarunionen blev inbjudna att delta i Vinterveituren mellan Röros och Vauldalen med tre hästar per lag. Föreningen Forbonden Klövsjö representerades av Ann, Julia och Lennart med hästarna Fjåsen, Kung Peter och Kohl. Medåkare och drängar var Ulrika, Kerstin, Anna-Lena, Thomas, Gunnar, Marta och Lasse.

 

Vi samlades i Röros på onsdagskvällen 23 mars med en rundtur till färdasgårdarna Finborudgården, Langknutgården och Rasmusgården. Deltagarna bjöds på lite olika plockmat från de olika körlagen.

På Rasmusgården hade Anna och Birgitta dukat upp med flera smårätter och bjöd på glögg och kaffe. Efter rundvandringen väntade middag på Kaffestuggo, med musik och trevligheter.

 

På torsdagsmorgonen selades hästarna på Malmplassen och starten gick klockan 10 då kyrkklockorna i Röros kyrka ringde. 21 ekipage på väg mot svenska gränsen. Stopp efter vägen för att vattna hästarna vid älven och lunchpaus. Alltefter dagen gick blev det mildväder och lite regn, och när vi kom fram till platsen där vi skulle övernatta bar inte körvägen längre för hästarna, utan vi fick sela av hästen och lämna släden. Sen sätta igång att skotta plats för hästen, och sen skotta ner för sovplats för folket, ca 35 x 7 meter i dryga metern snö. Men vi var ju många som hjälptes åt så efter någon timma kunde vi börja lägga ut granris och tända stockeldarna. Laga mat över öppen eld och sen lägga oss på renfällar med fälltäcken över oss. Det regnade av och till under natten så det som inte låg under fällen blev blött. Röken var besvärande för en del, beroende på vinden, men vi hade lyckats bädda på rätt sida. Några sov i slädarna.

Vid stockelden2.jpg

På fredagsmorgonen var det klart väder och lite blåsigt så det blöta kunde torkas. Ole Peder provkörde vägen med sina hästar och konstaterade att vägen, pga regnvädret, inte skulle hålla för hästarna, varför det beslöts att dagens etapp skulle ske med hästtransport med bilar och lastbilar. Tråkigt – men i efterhand kan vi konstatera att det blev en väldigt bra dag för vi fick alla hjälpas åt med att dra fram slädar till väg, lasta hästar och transportera till Brekken. Bra samarbetsövning som gjorde att vi lärde känna varandra lagen emellan.

 

I Brekken blev vi inkvarterade på Skottgården och Henningsgården, och på kvällen samlades vi alla för kransnedläggning vid Forbondestatyn och sen på Brekken Samfunnshus för middag och kulturkväll under temat Förbrödring över kölen, Forbönder, Musik och dans. Under natten stormade det och snöade så det var skönt att få sova inomhus.

Brekken 220325.jpg

Brekken samfunnshus 220325.jpg

På lördagsmorgonen blåste det bra men fram på förmiddagen blåste molnen bort och solen kom fram igen. Ole Peder hade varit ute och trampat vinterveien under natten och kom och meddelade att nu är det bara att sela på hästarna och köra igen! Vi fick en fantastiskt fin avslutande resdag mellan Brekken och Vauldalen. God sammanhållning och att alla deltagare hjälptes gott åt med både arbete och nöje.

Lunch 220326.jpg

På lördagskvällen hade vi middag på Vauldalen med sammanfattning av Vinterveituren, många roliga och rörande tal från deltagarna. Kvällen avslutade med musik och dans i Peisestugu.

 

Ett stort tack till Forbonde- och lasskörarunionen, Visit Röros och Vauldalen Fjellhotell – ingen person nämnd och ingen glömd – från oss som hade förmånen att delta på denna fantastiska resa.

//Marta

 

Titta in på länkarna nedan för att få se mer fina bilder, fotade av deltagare på turen!

https://www.forbonden.se/galleri/?occur=1&cover=0&album=31

https://bygdefolket.no/pa-tur-for-a-sikre-en-felles-kulturarv/?fbclid=IwAR1K0mpJhlelBw7AprMfHdUedF3C4H1_p50jEUV9LTzuNe0qXAL0mJPKFX0

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>