Radio, kollekt och gravöl

Dagen efter Forbondemässan kan summeras så som rubriken säger. NEA Radio var på plats, likaså press, en av alla de fantastiska framföranden som gjordes hade titeln ”Gravöl” och kollekt lämnades vid utgången. Men jag måste säga; Vilket otroligt ”skafferi” av kunniga musikanter och sångare som finns i körlagen. Det visade sig att programmets deltagare gjort stort intryck på de dryga 500 personer som satt i kyrkbänkarna, vi hoppas att den tid de köat (45 min) var väl värd sin väntan.
Det är helt otroligt vad populär denna mässa blivit. Men så är det ju ingen vanlig gudstjänst heller. Forbönderna från den olika körlagen bjuder verkligen på sina talanger och kompetenser!

Dagen idag har fortsatt med vissa rutiner som att räkna kollekt, utvärdera mässan och vandra till banken med forskrinet för att plussa på forbondeunionens konto. Pengar som används gemensamt för unionen. Ett arbetspass på vår fina Rasmusgård har jag gjort, och imorgon blir det mer jobb där.

För nu är marknaden verkligen i gång, alla färdasgårdar är öppna, likaså marknadsstånd och alla små butiker man kan finna i gatorna. Hästekipagen som har rundturer i stan låter klockklangen ljuda, det spelas här och var och genom fönstern i husen hörs ett sorl. Vi har haft en kväll runt brasan inne på gården, grillat korv och sjungit allsång. I Rasmusgårdens lilla ”allrum” , alltså -det är verkligen inte stort, har vi fått lyssna till Anders och Jesse som spelat på sina felor så det stått härliga till som polskor, gånglåtar och marscher – allt efter önskemål. Mycket bra!

Imorgon blir det en runda för att inhandla diverse ting, här finns allt men kan tänka sig. Helt säkert ska jag nog också titta in hos ”Brekkenkjerringan” som har café och lotteri på fina handarbeten de gjort. Förmodligen får vi besök av spelmän- och kvinnor på färdasgården, där bjuder vi alla som kommer på gratis kaffe och det finns kolbullar för den som önskar. Att besöka de övriga körlagens färdasgårdar är också på dagordningen, alltid lika trevligt!

Ja, ni ser, det är fullt upp att vara forbonde på Röros marknad. Dagarna går undan innan man hunnit med allt man tänkt. Men snart är marknaden till ända och vardagen ska på nå´t sätt återgå till det vanliga. Det är en stor omställning, efter att ha ”bott” i vadmalskjolen, fårskinnsvästen och läderkängorna samt alla ulltröjor är det en märklig känsla att dra på sig ett par jeans, jacka och ett par vanliga vinterskor. Man blir lätt – för de andra kläderna är rätt tunga ska ni veta. Men var sak har sin tid, nu är ännu en marknadsresa genomförd. Allt har gått bra och vi är mitt i kommersen. Om några dagar reser jag hemåt med många roliga och tänkvärda minnen.

Väl hemma ska jag träffa den lille – och kanske blivande kusken? – som kommit till världen under tiden jag varit på resa. Vem vet, en dag kanske han sitter bredvid sin mormor i släden och talar om för henne hur man kör en häst? J – Eller så får hon berätta sagan om den gången när hon var på resa med häst och släde till Röros marknad och en ny liten forbonde kom till världen…

Hur som helst – nu har reseberättelsen nått till sitt slut. Jag hoppas ni som följt med i den har fått lite insyn i vad detta livet kan handla om. Men det är ändå svårt att återge de ögonblick som vi får vara med om då och då, dessa måste man se med egna ögon, känna och uppleva. Därför föreslår jag att du som är intresserad av att följa med på en sådan resa börjar med att bli medlem i vår förening.

Då kommer du att få information om vad som händer och sker i föreningen och också möjligheten att medverka på våra träffar och anmäla intresse för en plats som vår gäst. Det innebär att du inte behöver ha någon kunskap om hästar, vi sköter den delen, men du får möjligheten att följa med!

Information om medlemskap med mera hittar du här på websidan under medlemskap.

Tack för att du läst min blogg, jag vet att du inte är ensam för ni är många. Ca 35 000 personer har hittills via olika digitala kanaler följt resan. Helt otroligt! Kanske det blir en reseberättelse även nästa år – men det får framtiden utvisa.

Allt gott till er alla – resekamrater och läsare.
/Anette Sandström

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>