”ROCKSTUGA”- En gammal tradition att mötas !
Vi återupplivar nu detta på vårt sätt för våra medlemmar.
Lördag-Söndag 6 -7 oktober träffas vi på Pålletorpet.
Helgen kommer att gå i textila tecken med introduktion i bandvävning där du väver ditt eget band, visning och föredrag om dåtidens moden och behov av kläder.
Gunilla Lindkvist och Birgitta Andersson ger oss möjlighet att kika in i 1600-. 1700- och 1800-talets textila förutsättningar.
Bindande anmälan, dvs du betalar om ingen annan medlem fyller din plats vid återbud.
Du får en bekräftelse om plats med mer information när anmälningstiden är avslutad.
Frågor och/eller information 070-608 95 88 (Anette)
Kostnad 500 kr. Allt material samt mat och logi ingår.
Vi tillagar ej specialkost.
Anmälan till asandstrom@live.se SENAST 21/9. Max 12 deltagar.
Ange namn, telnr och e-post.
Helgen genomförs i samverkan med studieförbundet Vuxenskolan.
Välkommen !
Här nedan kan du läsa om ROCKSTUGA ;
” Då kvällen kom, satte man sig i en vid ring omkring spisen, för man hade ingenting annat än elden att se av. De som band nät och dyl satte sig innanför ringen men på låga säten och pallar, så att ljuset sken över dem och på rockarna. Det var glam och skämt så att det förslog och så kappspann man med varandra. Emellanåt kastade man ut rockarna i ett annat rum och tog sig en svängom i stugan. Man samlades omkring kl 12 på dagen och arbetade till kl. 4, då man gick hem och åt middag.
Sedan kom man tillbaka och var till kvällen. Vanligtvis höll man till en vecka i sträck i varje gård. Första dagen, man var i en gård, blev man bjuden på kaffe och annan traktering men inte sedan.Då arbetet var slut för dagen tog man spinnrocken med sig hem, för man skulle väl spinna hemma på morgonen.
Detta kallades att ”hålla rockstuga”. Var och en arbetade åt sig själv. Man kom tillsammans endast för trevnanden. Väl kunde mången stund slarvas bort, men då arbetade man så mycket ivrigare sedan. På vårarna vävde och blekte man och for så till marknaden eller stan och sålde. Bruket med rockstuga började komma ur bruk framåt 1850. ”