Sång, musik, skratt, fest, handel och hantverk – nu är det marknad i sta´n !

Vi vaknar – som vanligt i tidig morgon – det är svårt att sova länge nu när vi är vana att kliva upp i ottan långt innan dagen gryr. Det kommer nog att sitta i ett tag. Vädret visar sig vara perfekt. Efter gårdagens ankomst och invigning av marknaden med tillhörande kuskmiddag på kvällen är det nu dags att kavla upp ärmarna för alla forbönder och bedriva marknadshandel på färdasgårdarna.

Men jag har också andra ärenden. Inför kvällens nu traditionella ”Forbondemesse” som hålls i Röros kyrka ikväll har vi möte på kyrkokontoret på förmiddagen. Där samlas alla som ska medverka för att träffas och lägga de sista pusselbitarna i programmet. Spänningen är stor om den ska bli lika populär som förra årets mässa då vi överraskades av att drygt 700 personer hängde på låset! Representanter från de olika körlagen kommer till mötet, och präst Harald bjuder på kaffe.

Vi går igenom programmet med temat ”Vintervägen” som innehåller såväl klockringning med hästarnas skakelklockor som sång och musik, textläsning och ljuständning. 1 timme innan vi öppnar porten börjar kyrkobesökarna köa! – Nu är vi bättre förberedda än förra året och har försett oss med hundratals program hos tryckeriet. När mässan är genomförd av präst, spelmän, sångare, ringare och ljuständare kan vi konstatera att det kom minst lika många besökare som förra året. Applåderna (!) vill aldrig ta slut. Kollekten som är frivillig samlas in i våra forskrin för ett gemensamt arbete som Forbondeunionen/riksdagen utför, och nästa dag går jag genom sta´n likt pippi långstrump med forskrinet fyllt av pengar till banken. På banken ser de förvånade ut….

Men nu är det handel som gäller, och vår färdasgård Rasmusgården fylls av marknadsbesökare. Här handlas det med karamellstrutar och trä- samt linhantverk från Hälsingland, skinnprodukter från Härjedalen, Forbondeböcker, seldon, skakelklockor, pälsar, – för att inte tala om den specialité forbönderna från Klövsjö bjuder varje år – Kolbullar. Det blir en strykande åtgång och kolbullekockarna går i skift. Serverat med lingonsylt mättar vi norska och svenska hungriga själar. Många har som tradition att komma till oss och äta kolbulle – annars är det inte marknad. Efteråt får alla gratis kaffe och sång och musik runt elden, det blir trångt på renskinnen men vad gör det ? Vår sångfågel Eva Sätterlund sjunger så det står härliga till. Spelmännen från Mörtsjön – eller om man så vill – ”Hassela hot stompers” från  Hälsingland samlas med sina fioler och släpper loss. Vi har husförhör och  snabba svar på präst Bo Lundmarks kluriga frågor visar att vi håller – relativt sett – måttet för godkännande. Trivseln är stor och det värmer länge ! Så här ska vi nu ha det hela veckan ut, det är gott att leva !

 Nu kommer vi att arbeta på vår färdasgård fram till lördag kväll, därefter är det dags att packa ihop för hemfärd. I bagaget kommer vi att ha många glada minnen och samtalsämnen. En helt fantastisk resa är till ända. Nu väntar vardagen. Det är svårt att återvända till ett ”civilt” liv efter nästan 2 veckor som forbonde. Tur att gemenskapen bland alla vännerna i föreningen och andra körlag finns, för när man sedan passerar en plats var som helst finns det alltid en forbonde i närheten med kaffepannan på. På båda sidor om gränsen.

Föreningens medlemmar är utspridda i hela Sverige och Norge – och vem som helst kan vara stödmedlem. Genom vårt ideella arbete försöker vi vårda, bevara och föra ett kulturarv vidare till nästa generation.

Stöd oss gärna genom ditt medlemskap, och besök oss om du har vägarna förbi Pålletorpet i Klövsjö där vi har vår fasta punkt. Alla med intresse är välkomna – med eller utan häst. För den som vill veta mer om Klövsjö forbönder och vår hjärtliga förening kan man kontakta oss via info@forbonden.se  Bilder från årets resa hittar du på www.facebook.com/foreningenforbondenklovsjo   

Tack alla som följt med på vår resa via bloggen denna gång. Det är roligt att berätta för er – vi vet att många läser och vill höra hur vi har det. Det är vi glada för. Avslutningsvis ; vi ses efter vägarna – kör försiktigt !
/ Anette och Anna

 
 

 

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>