Snö, blåst och vila

Lördag morgon i Ljusnedal. Här sover vi två nätter, eftersom lördag är en stillsam dag med fri tid för egna eventuella aktiviteter. Några har åkt in till Funäs för att uträtta ärenden, andra tar en promenad och en del bara vilar. En sele behöver lite justeringar så det donas och fixas med det.

Gårdagens middag fick en introduktion som skapade lite funderingar hur den skulle kunna tillagas. Strömmen fungerade inte och vi fick inte ordning på den. Till slut kom vaktmästaren i huset och hjälpte till. Middagen innebar att vi handskalade nästan 20 kilo potatis. Gratängformar i parti och minut langades hit o dit då bänkarna inte räckte till. Alla hjärtans dag firas också av forbönder, en festmiddag med tillhörande underhållning av sällskapets deltagare höjde taket i lokalen tror jag. Sång och musik, historier och tokerier. Som en fest ska va´! Hjärtan har vi allihop som vi troget ”använder” för att värna varandra, så varför inte passa på en dag som den ?

Men, idag är vilodag. Dock inte för alla, ett gäng gubbar åkte tidigt i morse för att ställa i ordning stallar och färdasgården i Röros. De är tillbaka till kvällen, för imorgonbitti går foran igen ! Slut på vila och förströelse. 07.00 startar vi med målet Funäsdalen. Hoppas blåsten lugnat sig tills vi ska köra över isen på Funäsdalssjön. Det är en ganska lång sträcka och det kan ta i rätt så ordentligt. Det roliga är att det brukar stå folk och hälsa oss välkommen ute på isen.

Ett år var det en annan som hälsade oss välkommen. En liten ren med grönt halsband kom fram ur skogsbrynet vid sjökanten precis när vi kommit ut på isen. Den gick fram till hästarna och ledde sedan foran hela vägen över sjön, upp på land och genom centrala byvägen i Funäs, i all trafik, in genom det smala portlidret under tak på Fornminnesparken. Precis dit vi skulle stanna för paus och morgonandakt ! Sedan vek den av och gick upp i skogsbacken ovanför. Märkligt. Vi pratar om det än som ett fint minne och en fantastisk upplevelse få förunnat.

Vi får se vad morgondagens isfärd kan innehålla. Nu snusas det här och var och man kan höra vilosömnen som några har passat på att ta genom en liten ”siesta”. Till kvällen kommer några nya gäster som vi ska ta emot och hälsa välkommen. En del långväga ända från Skåne, andra lite närmare. – Bäst att förbereda sig.
/Anette

 

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>