

Styrelse
Ordförande
Patrik Hellström, Vemdalen
Mobil: 070-603 92 81
E-post: trabyggaren@gmail.com
Vice Ordförande
Lars Styf, Hudiksvall
Mobil: 070-224 56 01
E-post: lassestyf@bredband2.com
Sekreterare
Håkan Persson, Hede
Mobil: 073-034 88 55
E-post: hperssonhede67@gmail.com
Ledamöter
Jon Olofsson, Klövsjö
Mobil: 070-332 14 33
E-post: jon.olofsson@klovsjo.com
Anna Einebrant, Klövsjö
Mobil: 079-336 22 62
E-post: annaibuan@gmail.com
Ersättare
Lisa Kallin, Vemdalen
Mobil: 070-635 90 34
E-post: lisa.kallin.lk@gmail.com
Anette Persson, Hede
Mobil: 070-585 31 20
E-post: nettanp68@gmail.com
Skattmästare
Marta Järveryd Styf, Hudiksvall.
Mobil: 072-730 89 10
Revisorer
Ulf Horn, Svenstavik, sammankallande
Mobil: 073-424 22 77
E-post: Ulf.horn47@gmail.com
Eva Åkerman, Rättvik
Mobil: 070-428 48 78
E-post: akerman.eva@gmail.com
Ersättare
Eva-Lotta Lundin, Hede
Mobil: 076-813 05 97
E-post: evalotta@telia.com
Valberedning
Helén Forsgren, Hedeviken, sammankallande
Mobil: 070-315 53 97
E-post: helen.forsgren@distriktsveterinarerna.se
Eleonor Madsen, Sundsvall
Mobil: 070-998 72 76
E-post: eleonormadsen@gmail.com
Anna-Karin Bodell, Järbo
Mobil: 070-277 01 43
E-post: akbodell@gmail.com
Admin hemsida
Helén Forsgren, Hedeviken
Mobil: 070-315 53 97
E-post: helen.forsgren@distriktsveterinarerna.se
Ansvariga Pålletorpet
Marta Järveryd-Styf
Mobil: 072-730 89 10
E-post: info@forbonden.se
Anna Einebrant
Mobil: 079-336 22 62
E-post: annaibuan@gmail.com
STADGAR FÖR FÖRENINGEN FORBONDEN
§ 1. Föreningens ändamål
Föreningen Forbonden har till sitt ändamål att främja samt vårda områdets historiska tradition rörande forbönder och forbondetraditioner.
A) Anordna så kallande forbondefärder till vintermarknaden i Röros men även ordna forbonderesor till andra platser och med så tidstrogen utrustning som möjligt. Tiden gäller from 1850 till början på 1900-talet men vi får även anpassa oss till andra tider än dessa om arrangemanget kräver det.
B) Ordna studiebesök och delta i lämpliga arrangemang som rör hästar hästkörning och hästkultur.
C) Väcka intresse hos allmänheten för hästar i kulturlivet.
D) Bistå personer, föreningar och förbund som vill ordna kurser, lägerutställningar och dylikt som har anknytning till hästen och hästkultur på föreningens torp i Klövsjö det så kallade Pålletorpet.
E) Främja gott kamratskap och vara en god representant för föreningen.
§ 2. Medlemskap
Till medlem kan antagas en var fysisk person som vill stödja och visar intresse för föreningens verksamhet och som erlagt medlemsavgift. Medlem som gjort framstående insatser för föreningen kan utses till hedersmedlem som fattas av årsmöte på förslag av styrelsen. Hedersmedlem erlägger ingen medlemsavgift och medlemskapet gäller livet ut. Styrelsen för matrikel över vilka som är hedersmedlemmar och föreningen kan ha max 5 hedersmedlemmar åt gången.
Som familjemedlem räknas make/maka eller deras barn upp till 18 år, även sambo/särboförhållande.
Medlem ska följa föreningens stadgar och beslut samt betala de avgifter som beslutas av föreningen. Medlem har rätt att delta i sammankomster som anordnas för medlemmarna, har rätt till information om/från föreningen men däremot inte rätt att ta del an föreningens behållning eller egendom vid upplösning av föreningen.
§ 3. Uteslutning
Styrelsen har rätt att utesluta medlem om medlemmen trots påminnelser har försummat att betala av föreningen beslutade avgifter. Medlem får också uteslutas om medlemmen motarbetat föreningens verksamhet eller ändamål, brutit mot föreningens stadgar, eller på annat sätt skadat föreningens intressen.
Uteslutning gäller tills vidare. Beslut om uteslutning kan begränsas till att omfatta viss tid. Uteslutning får som mest omfatta 12 månader från beslutsdagen. Om tillräckliga skäl för uteslutning inte föreligger får styrelsen i stället meddela medlemmen varning.
§ 4. Årsavgifter
Årsavgiften för nästföljande kalenderår fastställs av ordinarie årsmöte efter förslag från styrelsen. För familjemedlem kan en lägre medlemsavgift fastställas.
§ 5. Beslutande organ
Föreningens högsta beslutande organ är årsmötet följt av extra årsmöte, medlemsmöte och därefter styrelsen.
§ 6. Årsmöte
Ordinarie årsmöte hålls senast före augusti månads utgång på tid och plats som styrelsen bestämmer. Kallelse till årsmötet och förslag till föredragningslista ska av styrelsen senast tre veckor före mötet tillhandahållas medlemmarna på det sätt som styrelsen bestämt. Har förslag väckts om stadgeändring, nedläggning eller sammanslagning med annan förening eller fråga av väsentlig betydelse för föreningen eller dess medlemmar ska det anges i kallelsen.
Verksamhetsberättelse, årsredovisning/bokslut, revisorernas berättelse, verksamhetsplan med budget samt styrelsens förslag och inkomna motioner till styrelsen från medlemmar skall finnas tillgängliga för medlemmar senast en vecka före årsmötet. I kallelsen ska det anges var dessa handlingar finns tillgängliga. Förslag från medlem (motion) avlämnas skriftligen till styrelsen senast fyra veckor före årsmötet. Styrelsen ska till årsmötet avge skriftligt yttrande över motionerna. Styrelsen har rätt att fatta beslut om årsmötet skall ske digitalt. Sker årsmötet fysiskt så ska styrelsen ge möjlighet till de medlemmar som ej kan närvara på plats att delta digitalt.
§ 6.1 Extra årsmöte
Extra årsmöte hålls då styrelsen så finner lämpligt eller då det påfordras av revisorerna eller minst en tredjedel av de röstberättigade medlemmarna. Sådan framställning ska avfattas skriftligen och innehålla skälen för begäran. När styrelsen mottagit en begäran om extra årsmöte ska de inom 14 dagar utlysa sådant möte att hållas inom två månader. Kallelse med föredragningslista för extra årsmöte ska senast sju dagar före mötet tillställas medlemmarna.
Vid extra årsmöte får endast den eller de frågor som angetts i förslaget till föredragningslista behandlas.
§ 6.2 Sammansättning och beslutsförhet
Årsmöte består av närvarande och röstberättigade medlemmar. Rösträtten är personlig och får inte utövas genom ombud, gäller på årsmötet tillika på extra årsmöte. För att vara röstberättigad på årsmöte/extra årsmöte krävs att medlemmen under mötesåret fyller 18 år och att medlemsavgiften betalas senast 28/2. Färdig röstlängd skall finnas tillgänglig inför årsmötet tillika extra årsmöte. Medlem som inte har rösträtt har yttrande och förslagsrätt på mötet.
§ 6.3 Ärenden vid ordinarie årsmöte.
1. Val av ordförande och sekreterare för mötet.
2. Fastställande av röstlängd för mötet
3. Val av två protokolljusterare tillika rösträknare jämte ordförande att
justera protokollet.
4. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt.
5. Fastställande av föredragningslista.
6. Styrelsens verksamhetsberättelse med årsredovisning/årsbokslut.
7. Revisorernas berättelse över styrelsens förvaltning.
8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser.
9. Fastställande av årsavgifter/medlemsavgifter för kommande år.
10.Fastställande av verksamhetsplan samt budget för kommande
verksamhetsår.
11.Behandling av styrelsens förslag och behandling av i rätt tid inkomna
motioner från medlemmar.
12.Val av föreningens ordförande för en tid av ett år.
13.Val av halva antalet ledamöter i styrelsen för en tid av två år.
14.Val av två ersättare på ett år med för dem fastställd turordning.
15.Val av två revisorer på 1 år samt en ersättare på 1 år.
16.Val av valberedning tre stycken på 1 år varav en är sammankallande.
17.Val av ombud till möten där föreningen har rätt av vara representerad.
18.Årsmötet avslutas
§ 7. Styrelse
Föreningens angelägenheter handhas av en styrelse bestående av ordförande och minst fyra ledamöter jämte två ersättare. Ordförande och ersättare väljs för en tid av ett år. Övriga ledamöter väljs för en tid av ett eller två år med iakttagande av att vid varje årsmöte företas val av halva antalet ledamöter. Omröstning sker öppet. Val skall dock förrättas med slutna sedlar om så begärs. Vid lika röstetal äger ordföranden utslagsrösten, utom vid personval då lotten avgör.
§ 7.1 Ordförande väljs av årsmötet. Efter årsmötet kallar ordförande till konstituerande styrelsemöte där styrelsen inom sig utser vice ordförande, sekreterare samt firmatecknare. Föreningens firma tecknas gemensamt.
Styrelsen har rätt att delegera teckningsrätten till två styrelseledamöter eller till en eller flera särskilt utsedda personer, då var för sig. Skattmästaren behöver ej ingå i styrelsen, men är i annat fall adjungerande ledamot i styrelsen.
Styrelseordförande samt utvald justerare justerar protokollet.
§ 7.2 Styrelsen kan även utse utskott eller kommittéer för viss verksamhet med av styrelsen fastställda befogenheter. De/dem som fått bemyndigande ska fortlöpande underrätta styrelsen härom. Styrelsen utser antal samt att namnen på dessa skrivs in i protokollet.
§ 7.3 Beslutsmässiga ärenden skall beredas av styrelsen innan de föreläggs föreningen för beslut.
§ 7.4 Styrelseprotokoll är viktiga dokument. Protokoll skall vara kortfattade och får inte innehålla personangrepp eller nedlåtande kommentarer och dylikt.
Styrelseprotokoll skall senast två veckor efter möte vara skrivna och justerade.
Protokoll skall då efter detta sändas ut till styrelsemedlemmar, revisorer, valberedning samt ersättare. Medlemmar skall också äga rätt att erhålla protokoll om så önskas. Medlem som önskar protokoll skall kontakta ordförande eller sekreterare för att erhålla detta.
§ 7.5 Styrelseordförande skall senast 14 dagar före styrelsemöte ellermedlemsmöte skriftligen utsända kallelse samt dagordning till ledamöter samt ersättare. Plats och tid ska framgå i kallelsen. Styrelsen ska sammanträda på kallelse av ordförande och denne är skyldig att kalla till sammanträde då minst två ledamöter har begärt det. Saknas ordinarie ledamot skall ersättare kallas.
Ersättare har rätt att delta på styrelsemöten där de inte går in som ledamot för att hålla sig uppdaterade på styrelsearbetet.
Underlåter ordföranden att utfärda kallelse får de som gjort framställan kalla till sammanträde, samt att detta antecknas i protokollet. Vid eventuellt brådskande fall kan styrelsen kalla till möte med kortare tid, då med kallelse via telefon.
§ 7.6 Styrelsen är beslutsmässig när mer än halva antalet ledamöter är närvarande. För alla beslut krävs att minst hälften av styrelsens samtliga närvarande ledamöter är ense om beslutet. Vid sammanträde eller beslutsfattande skall protokoll upprättas. Protokoll ska undertecknas av mötesordförande och utsedd protokolljusterare. Vid lika röstetal har ordförande utslagsröst. Röstning får ej ske via ombud.
§ 7.7 Styrelsen får utse adjungerad ledamot. Sådan ledamot har yttrande och förslagsrätt men ej rösträtt.
§ 8. Revision och revisorer
Föreningens verksamhets- och räkenskapsår är från 1/7 tom 30/6. Föreningens räkenskaper och förvaltning ska årligen granskas av de av årsmötet utsedda revisorerna. Revisorerna har rätt att fortlöpande ta del av föreningens räkenskaper, protokoll och övriga handlingar. Revisorerna har också rätt att närvara på föreningens möten. Föreningens räkenskaper för det senaste året skall vara revisorerna tillhanda senast en månad före årsmötet. Efter revisorernas granskning av styrelsens förvaltning skall revisorerna överlämna revisionsberättelse till styrelsen senast 14 dagar före årsmötet.
§ 9. Valberedningen
Valberedningen ska bereda valen inför kommande årsmöte och ska i detta arbete fortlöpande under verksamhetsåret följa styrelsens och revisorernas arbete.
Valberedningen har rätt att närvara vid styrelsesammanträde och skall då meddela ordförande senast en vecka före mötet om sin närvaro. Valberedningen skall senast två månader före årsmötet tillfråga vilkas mandattid utgår om de vill kandidera för nästa mandattid. Därefter ska valberedningen informera medlemmarna om eventuella avsägelser. Valberedningen skall upplysa medlemmarna om att de har rätt att inkomma med förslag om kandidater. Senast tre veckor före årsmötet ska valberedningen meddela röstberättigade medlemmar sitt förslag. De som ingår i valberedningen får inte obehörigen röja vad de i denna egenskap fått kännedom om.
§ 10. Stadgeändring
Beslut om ändring eller tillägg av föreningens stadgar skall för att bli gällande beslutas av två på varandra följande medlemsmöten varav ett skall vara ordinarie årsmöte med minst 14 dagars mellanrum. För att ändra stadgarna krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet givna röster. Information om förslag till ändring skall medfölja kallelsen till årsmöte. Förslag till ändring av stadgarna får skriftligen avges av såväl medlem som styrelsen, senast fyra veckor före årsmöte.
§ 11. Upplösning av föreningen
För upplösning av föreningen fordras, att beslut härom fattas vid två på varandra följande årsmöten med minst tre månaders mellanrum och med minst 2/3 av de angivna rösterna. I händelse av föreningens upplösning skall dess samlingar tillfalla någon sammanslutning inom länet med liknande intressen, dock skall föreningens handlingar överlämnas till Folkrörelsens arkiv i Jämtlands län.
Eventuella befintliga medel disponeras enligt sista årsmötets beslut.
§ 12. Forbonde og lasskjorerunionen.
Styrelsen utser kandidat från Föreningen Forbonden Klövsjö till val av styrelse till Forbonde og lasskjorerunionen.
Dessa stadgar har antagits genom beslut på föreningens ordinarie årsmöte den 21 augusti 2021, en första gång, och vid påföljande medlemsmöte den 12 september 2021, en andra gång, enligt stadgarnas § 10 om Stadgeändring.