Långå-Ljusnedal enkel biljett

Efter gårdagskvällens firande vaknar vi en efter en, även idag går starten 06.30. Det är inte många grader i luften, men vinden verkar ta i lite mer stadigt, jag gissar på 5-6/msk, men det lugnar sig och resten av dagens färd blir i stort sett vindstilla, endast vid de sträckor som är mer öppna tar det i lite igen.  När vi åker genom Långå by är byborna på fötter, och har redan hunnit ut och ”tänt” byn. Utanför vart och vartannat hus brinner marschaller som lyktor i snön. Värmen sprider sig inombords av skenet och omtanken.  Många är dessutom ute och vinkar av oss.

När byvägen tar slut tar riksvägen vid, vi kör i sakta mak med för – och efterbil som en trafiksäkerhetsåtgärd. Båda bilarna har varningslampor på taket. En kort stund efter kommer ett utryckningsfordon bakom oss med blåljusen på. I så hög fart som möjligt passerar de foran, ingen häst reagerar. Räddningstjänstens stora brandbil följs av en till. Det ligger en trafikolycka en bit framför oss. Snart möts vi av ambulansen. När vi närmar oss får vi se vad man arbetar med. Foran går sakta förbi en svårt intryckt bil, en helt rödfärgad vägbana och räddningspersonalens efterarbete.
– En älg har kolliderat med bilen. Älgar är som bekant stora djur på flera 100 kilo – ungefär som en häst. Tanken går genom huvudet att en häst-bilkollision hade skapat samma oreda och skada. Så återigen vill jag uppmana alla bilister att ta det lugnt när ni ser häst på väg.

Vi är glada när vi kan ta in vid Lossendammen och köra på skogsbilvägen. Här väntar en rast. Trossgänget har plockat fram dagens lunch, grillad korv med bröd. En kaffeskvätt hälls i kåsorna som efterrätt med resterna av gårdagskvällens kalas. Vi får främmande – och startar snabbt en ”drive-in”. Lastbilschauffören som är på väg till renslakteriet en bit framför oss blir minst sagt häpen då hans serveras korv med bröd på skogen genom bilfönstret av detta glada gäng. Och inte blir ansiktet kortare av att det bjuds kaffe med tårta som efterrätt. Hans följebil får samma erbjudande en stund senare.

Foran fortsätter nu den långa sträckan på ”baksidan” Lossendammen, en skogsbilväg i stort sett otrafikerad. Här kan hästarna gå i par och det blir mer avslappnat för alla. Vi lunkar på och byter platser hit och dit i slädarna. En och annan kusk lurar till en stund och lämnar över tömmarna till mer vakna. Vi närmar oss golfbanan i Ljusnedal, kyrktornet kan anas mot himlens tidiga skymningsljus. Också här välkomnar kyrkklockorna. Här ska vi sedan övernatta på Ljusnedals Ungdomslokal. Vi flyttar in med folk och fä som har 2 stall att inrymma.

Kvällen blir en fin tillställning med god mat och många musikaliska inslag. Musikanter kommer tillresta för att umgås. Historier läggs fram av olika sanningsgrad, men att skratten är många går inte att ta miste på. Natten är sen innan allsången och den improviserade kören kör finalnumret. En kort natt blir snart dag, dags att krypa till kojs på madrassgolvet med smala myrgångar och stolar som ”garderober”. – Ingen kan klaga på resan eller önska returbiljett ! 
/Anette

 

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>