Årets Rockstuga är genomförd

Årets Rockstuga lördag-söndag 6-7 oktober samlade ett glatt gäng textilintresserade medlemmar.
Lördag förmiddag inleddes med att deltagarna fick ta del av Gunilla Lindkvist´s genuina kunskaper om det textila arvet genom hennes föredrag och bildvisning.

Efter den goda sopplunchen fortsatte vi på samma tema men i mer fysisk form genom att se på de klädgarderober som lagts upp för visning och till viss del provning, med Gunilla som ciceron. Vi guidades genom århundraden av mode och material för de olika stånden, kopplat till historiska händelser och därmed materialens och modets utveckling.

Del 2 av Rockstugan innebar egen fysisk aktivitet för deltagarna då bandgrindarna spändes upp här och var i matsalen och skoband började vävas. Såväl nybörjare som lite mer erfarna satte sig till ro          – stor koncentration, några fokuserade ”svordomar”, lite komiska kommentarer och varma skratt blandades med tystnad och rofylldhet. Alla kom igång med sin väv och man kunde visa de olika resultaten för varandra innan det var dags att tillsammans duka middagsbordet, tillreda det sista, tända i öppenspisen samt alla ljuslyktor och marschaller utomhus.

Kvällens middag smakade himmelskt gott i den varma stämningen, moussaka med grekisk sallad och bröd, och avslut med ”Klövsjö Drottning” – den godaste av tårtor ! Samtalen om textil och olika möjligheter fortsatte till sen timma.

Rockstugan avslutades söndag förmiddag efter att deltagare hjälpts åt att samla ihop material och städa av lokalerna, dricka kaffe och tänka på vilka möjligheter var och en har att fortsätta arbeta utifrån sin horisont med de nya kunskaperna, ex fortsätter var och en nu på hemmaplan med sin väv.

Många frågor har fått svar och tips har delats. Föreningens medlemmar som närvarade har fått bredare kunskaper och mer insyn i det textila arvets betydelse. – Med pedagogik, kunskap och lång erfarenhet har vi fått ta del av Gunilla´s såväl praktiska som teoretiska kompetens.

Gunilla tackades av deltagarna och föreningen med en korg fylld av små delikatesser och applåder!

Rockstugan har genomförts i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>