Reseberättelse 2024

Nu är vi äntligen igång

Anette och Håkan.png

Dagsetapp 1

Tisdagen 13/2 påbörjades den 41:a forbonde resan sedan återupptagandet av forbondekörningen 1981. Foran 2024 består av tolv ekipage; vi har sex kallblods travare, en ardenner och fyra bruksnord svenskar samt en skidåkare. Den första etappen går från Pålletorpet i Klövsjö mot Vemdalen. Det snöade rikligt under hela turen men föret var gott och hästarna gjorde ett väldigt fint arbete och uppförde sig exemplariskt. Vi hade runt tio minusgrader. Vår skidåkare Anna Nordenberg från Skålan upplevde att det var tunt lager puder med bra glid, hon åker på tjärade träskidor och varvade stavar med lurk för att ta sig fram på bästa vis! 

Bengan och Arn.png

Dagsetapp 2

Vi startar i Vemdalen i klart och krispigt väder. Föret var fast över myren mot Hedeviken. Det ångade om hästarna. I Hedeviken möttes vi upp av många lokalortsbor. Forbönderna bjuds sedanligt på gott fika inne på Trosaviks Slöjd och Café där kan man även kan inskaffa lämpliga attiraljer såsom kåsa eller mössa. Sedan trampar vi vidare mot Hede där hästarna veterinärbesiktas utan anmärkning👍 och forbönderna får ärtsoppa och varm punsch av hembygdsföreningen som smakade himmelrikt gott. Därefter färdas foran stilla längsmed Ljusnan i härligt vinterland. Vi färdas med häst och på skidor, bybor möter upp och bjuder på glögg, kaffe och värmande eld och stämningen är på topp. Vi kommer fram till Långå när det är mörkt och äter en sen middag efter att hästarna stallats in och skötts om. Ett fin dag har nått sitt slut och vi är alla nöjda!

Foran mellan Hedeviken och Hede.png

Dagsetapp 3

Dagens rutt går från Långå till Medskogen. En kall dag men solen värmde gott när den steg upp. Jon och Elin sluter upp med skidåkaren Anna på skidor för att hålla värmen. Lungt och stilla färdas foran fram i naturen och vi har sett örn, ren och älg. I Medskoggsbygget har vi en härlig lunch och både hästar och kuskar kunde vila i solskenet. Sen tog foran en för året ny rutt upp mot Medskogen. Där stallades hästarna in i fjåset och forbönderna byggde en stockeld och sovplatser bredvid på granris och renskinn. Under natten började det snöa en hel del och alla sov nedbäddade under översnöade fällar.

Bengan.jpg

Dagsetapp 4

I rask fart packar vi ihop nattlägret och nu är det premiär för den nya stigen från Medskogen till Lossenvägen. Naturen var sagolik på den gamla stigen i skogen längsmed Ulvberget. Över kalhygget hade det drivit snö och slädarna blev tippiga och här fick vi köra häst och burka ordentligt men alla kom över. Många goda raster med kaffekok på öppen eld. Lossenvägen kändes evinnerligt lång och det var skönt när vi i skymningen kom fram till Ljusnedal där bybor mötte upp längsmed vägen och vid kyrkan. I vår övernattningslokal bjuds vi på en fantastisk trerättersmiddag som Anna Einebrant tillagat. Till förrätt var det citron och honungsmarinerad regnbåge på salladsbädd med friterade glasnudlar, vaktelägg och friterat tunnbröd. Huvudrätten var inbakad fläskfilé med potatis och gorgonzolasås. Till efterrätt avnjöts kalvdans med hallon och grädde till kaffet. Janne i trossen uppvaktades på sin födelsedag och fick en graverad skakelklocka. Nu blir det en vilodag.

Jon.jpg

Dag 5

Vilodag i Funäsdalen. Hästarna vilar ut i stallar och rastas i hagar samt på ridtur eller promenad. Vi besöker Jonssons café  som har forbondebakelser och kolbullar. Sen åkte vi gondol upp på Funäsbergstoppen och beundrar utsikten. Seltyg, kläder och pälsar lagas inför resten av resan.

Selsticka i renhorn.jpg

Dag 6

En lång dag som börjar 04.30. Det är 30 grader kallt och vi börjar köra över Funässjön mot Risnäset. Där deltar vi i gudstjänst med vår forbondepräst Bo Lundmark. Gäståkare Karin Haulin spelar en stämningsfull visa på munspel.  Vidare går foran upp till fjälls och solen stiger upp med två vackra halo bredvid sig och upplevelsen av hästarna och vidderna är magisk. Vi ser många fjälltoppar bland annat Lillskarven, Storskarven och Hamrafjällen. Efter sjön Malmagen och över fjället mot gränsen blir föret väldigt tungt och besvärligt, det tar flera timmar med många vilostopp innan vi är framme i Vauldalen vid kl 22.00. Där får vi stalla in och sköta om våra otroligt duktiga hästar som kämpat på denna långa dag. Vi bjuds på krämig och syrlig rommegröt och öring av Jorid på Vauldalen fjällhotell.

Anna.jpg

Dag 7

Vi besiktar hästarna noga innan avfärd mot Billehaugen. Spåren var perfekta, temperaturen låg runt tio minus, vi glimtade en värmande sol en kort stund. Första stopp är i Brekken med den traditionella ceremonin med kranspåläggning vid forbondestatyn. Brekkens skolungdomar hade sång och musikunderhållning och vi skjutsar barn i slädarna runt byn. Sen fortsatte foran över snöiga fjällbjörklandskap och sjöarna Aursunden, Langen och Storhittersjoen. Efter en lyckad dag stallar vi upp på Billehaugen. 

 

 

 

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>