Resedagboken ; Nu är martnan igång – kommers och handel

Vi slår upp portarna på Rasmusgården kl.10.00, men innan dess har vi varit i farten med förberedelser hela morgonen.
Fällar och skinn läggs ut på bänkar, elden ska tändas för dagens kaffekok, pannan puttrar hela dagen över den öppna elden. Alla martnasvaror till försäljning plockas upp, och det har snöat lite så vi får skotta av gården. Kolbullesmeten vispas ihop och arbetsschemat får läggas om efter ändringar som uppstår.

När vi öppnar porten är allt klart för dagens affärer, möten och händelser. Allt kan hända på en färdasgård i martnan, handel och kommers sker inte som i butiken. Här kan ett inköp utveckla sig till ett helt rollspel, och det uppskattas av folk som besöker gården. Kolbullestekarna har en lång kö, svenskarnas delikatess – i våra dagar, när det var vardagsmat var det nog ingen delikatess – är populär.
Kaffet bjuder vi på till alla somvill ha.

Av tradition finns alltid sång och musik på Rasmusgården, och en känd profil i sammanhanget är vår egen sångfågel Eva Sätterlund som på sitt alldeles speciella sätt lockar folket till brasan hon står vid. Ingen får bli förvånad när hon drar igång med sina ibland småfräcka visor fyllda av humor och spex. Repertoaren är bred, hennes egenhändigt gjorda ”sångbibel” är en skatt och hon kan välja många olika sånger, med skratt och tårar blir trivseln stor. Många sjunger med och det blir nästan som allsång på Skansen i miniformat.

Själv har jag idag jobbat en hel del bakom kulisserna. Ikväll hålls i kyrkan den årliga ”Forbondemessen” en gudstjänst där ett program med inslag från flera körlag ska finputsas. Vi håller möte på kyrkokontoret tillsammans med ”vår” präst på förmiddagen och har genrep sent på eftermiddagen. kl.19.00 öppnas porten – och vi tror inte våra ögon !  Utan för porten har folk väntat i nästan en timmer på att få komma in i kyrkan, kön ringlar bred och lång ända ut på gatan utanför kyrkogårdens mur. Vi välkomnar vid porten och delar ut program i en rasande fart, kära nån !
Att intresset har varit stort visste vi, men att bli ”invaderade”  är en mer än överväldigande känsla.

Vi fyller nästan kyrkan – som är landets störtsta landsorskyrka. Golvet fylls snabbt och vi blir tvungna att öppna läktarplan nr 1. Så börjar mässan. Klockringarna från körlagen med sina skakelklockor ringer in mässan medan de sakta vandrar uppför gången fram till altaret. Så följer programmet med olika inslag från nästan alla körlag, det blir sång, musik, dikter och ljuständning. I körlagen finns så många kompetenser, här blandas alla åldrar med unga och gamla forbönder. Duktiga spelmän/kvinnor stämmer upp med fioler, dragspel, flöjter, banjo, gitarrrer och vackra röster, hela kyrkorummet fylls av forbönders kultur och kärlek till hästen. Hästen-följslagaren är mässans tema.

Vid porten till kyrkan har 2 hästekipage stått och välkomnat besökarna, i mittgången har vi ljusstakar smidda av hästskor och vi hänger en sele över en fin träbock bredvid. Mässan blir en helhetsupplevelse av gemenskap mellan körlagen, relationen till hästen och den kultur som präglar oss. Detta är 5;e året mässan hålls i samarbete med Röros kyrka, och vi ser att folket gillar det vi gör. Applåderna blir många och hjärtliga. Efter mässan följer ”After Mess”, dvs vi som deltagit programmet går och äter och roar oss tillsammans, och det blir spontan sång och musik, självklart är Harald, våd forbondepräst med för att dela ut diplom till klockringarna som- likt alla deltagande –  vi får anse utfört uppdraget med bravur !
Kvällen blir en fin avslutning, stämningen och kamratskapet mellan körlagen har än en gång visat att forbönder kan ! 

/Anette

Fler nyheter >>

<!-- End Från galleriet 10 queries in 13.8 ms. at 12:04 -->
  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>