Dagbok 10:e dagen på forbondefärd 20/2-2010

21/2 2010 00:00
Jennica Einebrant
Efter några timmars kolbullestekande på Rasmusgården så har det blivit dags för mig att packa ihop mina prylar och pinaler och bege mig mot verkligheten igen. Det har varit en otrolig resa på alla plan. Det känns sorgligt att det är över för den här gången men gläds över att entusiasmen och idéerna inför nästa år redan strömmar på. Då firar vi 30 års jubileum!! Alla fantastiska människor och ögonblick sparar jag i minnet i avdelningen närmast hjärtat. Är så tacksam över upplevelserna och möjligheten att dela de med människor som förstår.

De sista tappra forbönderna packar ihop på gården ikväll och ger sig av imorgon med lång resväg framför sig. Men lite fördröjning är kanske bra eftersom de flesta av oss behöver någon dag för att landa i vardagen igen…

Tack för härlig resa! Vi ses… kramar //Jennica

Dagbok 9:e dagen på forbondefärd 19/2-2010

21/2 2010 00:00
Jennica Einebrant
Den som aldrig har sovit en natt mellan fårskinnsfällar med sin päls som huvudkudde har något att se fram emot och något de borde göra. Om man saknar perspektiv i tillvaron motsvarar en sådan här resa månader av terapi och livscoaching.

Det är fredag morgon och martnas-helgen är i antågande. Många som inte har haft möjlighet att besöka marknaden under arbetsveckan kommer till Röros i helgen. Totalt under veckan räknar man med 70-80 tusen besökare men på något märkligt vis känns det som om de allra flesta är gamla bekanta. Efter en flera år med nytt besöksrekord ser det ut att ha varit något lugnare det här året. Dels infaller Martnan annorlunda i förhållande till de Norska sportloven i år och att både Norrmän och Svenskar är OS entusiaster får vi inte heller glömma.

Så här i slutet av veckan har forbondelivet och marknads-yran infunnit sig som normal tillstånd. Vi pysslar lite på Rasmusgården och ger oss av ut i gatorna på jakt efter kuriositeter av alla slag. Så strålar vi samman för att visa upp våra fynd. Vår präst Bo Lundmark håller Husförhör på Rasmusgården i dag vilket utvecklar sig till ett livligt evenemang. Sällan har jag sett en mer gladlynt församling bli utmanad på sina bibliska kunskaper. Ur silltunnan som levererades av Tröndelags körlag igår, säljs saltsill för 15 kr stycket. Underpris enligt sillhandlare Audfrid som fick lägga ut mer skinn och pälsar än hon önskade för tunnan.

På kvällen har Alvdal spelmanslag bjudit in till konsert och lite av varje i en Lavo i utkanten av Röros. Det har varit en lång och kall dag så det är skönt att tina upp framför elden där inne med diverse värmande drycker. Det blir sent, alldeles för sent innan vi smyger i väg mot vårt hem här i Röros… Fantastiskt trevligt! Tack Eli och ni andra som spelade och till pojkarna från Larvik som gjorde eftermiddagen och kvällen extra underhållande.

Kram //Jennica

Några bilder från veckan i Röros 17/2-20/2-2010

21/2 2010 00:00
Jennica Einebrant
http://picasaweb.google.se/jennica.einebrant/RorosveckanWeb#

Kan inte lägga ut länkar här under aktuellt så ni får kopiera adressen själva.

Dagbok 8:e dagen på forbondefärd 18/2-2010

21/2 2010 00:00
Jennica Einebrant
Jag håller till på Rasmusgården i dag. Staffan och Bo-anders steker Kolbullar åt hungriga gäster. De kastar snitsigt kolbullarna i luften till gästernas förtjusning så att en Pizzabagare från Florens skulle blekna av avund. Själv bjuder jag på kaffe medan jag ostrukturerat dansar runt till spelmännens toner. När de går in för att värma fingrarna står Eva för underhållningen med alla fantastiska sångtexter hon har på lager.
Fabrikör Erikssons mobila butik gör succé både som produkt och elegant underhållning. Vältalighet och fingerfärdighet kommer till nytta då smorning för skor och lädervaror ska demonstreras och annonseras. Röken från eldarna stiger upp mellan trähusen och det ropas sjungs och ackorderas i alla bakgårdens hörn. Vi har med oss pälsar och skakelklockor till försäljning, kyrktömmar och godsaker. Boken som Jöns och Britt skrivit, Forbönder förr och nu finns så klart också att köpa. (Rekomenderas om ni inte läst den) Annars finns läderarbeten fårskinn och vackra ljuslyktor.

Dagens timmar flyter raskt förbi och i femtiden packar vi ihop handelsvaror och släcker elden innan vi ger oss i väg på Skancke bua för kvällens middag. Tröndernas körlag har bokat in sig i källarvalvet och vi har turen att bli medbjudna dit ner. När vi ätit börjar det dyka upp spelmän något som lovar gott för resten av kvällen. Efter ett telefonsamtal tvingas färdledare Ahlzén ut på uppdrag med kniven när dörrhandtaget på den närbelägna toaletten gjort ett avhopp och fängslat en oskyldig besökare som lyckligtvis var utrustad med mobil.

Vi stupar i fällarna förhållandevis tidigt, utmattade efter en vecka med forbondeliv. Folk har börjat ge sig av under dagen och det är alltid lika trist att se goda vänner resa och vårt lilla micro cosmos börja upplösas… några tårar blir det men inga farväl… på återseende och vi ses snart känns betydligt bättre även om vi vet att det kan dröja till nästa gång

God Natt kramar //Jennica

Bilder från resan!!! Dag 6

21/2 2010 00:00
Jennica Einebrant
http://picasaweb.google.se/jennica.einebrant/ForbondeDag6Web#

Kan inte lägga ut länkar här under aktuellt så ni får kopiera adressen själva

Dagbok 7:e dagen på forbondefärd 17/2-2010

21/2 2010 00:00
Jennica Einebrant
Onsdag morgon, puh… det tar på krafterna att vara forbonde till långt på natt. Middagen var härlig med många trevliga musik inslag och rapporter från alla körlagens resor. Den mest fantastiska nyheten kommer från norska Riksantikvarien Jørn Holme. Bergstaden Röros har sedan 1980 varit en del av UNESCO’s världsarvlista. Nu skal begreppet utvidgas till att också omfatta forböndernas färdväg till Röros!!! Otroligt!! Den första tanken som slår oss vid borden är: Tänk om Jöns hade fått uppleva det här. Från hans vision som uppstod på en marknad i Marocko, idén om att ge sig av till Röros med häst och släde 1981, har forbönderna som begrepp så när blivit en del av världsarvet. Men jag vet att han vet och tack till alla er som har jobbat med saken jag vet också att det här inte är något som gör sig själv.

Ja så är det bara att njuta myllret av pälsklädda forbönder och andra marknadsbesökare i Röros’ gator. Nystickade strumpor står på inköpslistan. I kväll är det Forbondemässa i kapellet en tradition som kommit för att stanna. Stämningen är uppsluppen det dansas upp mittgången och våra spelmän spelar vemodiga sånger om en kolares drömmar. Harald som blivit forbondeprästen i Röros förmedlar kyrkans budskap och Diana och Monica spelar på flöjt och Orgel en rörande vacker polska. Nästa år ser vi fram mot att vara tillbaka i en nyrenoverad Röros Kyrka.

”After Mässan” på restaurang Milano blir en hysteriskt underhållande tillställning. Tobias, Anders och Ann Sofie spelar låtar av mindre kyrklig karaktär och vi skrattar och ler så tårarna trillar. Betjäningen på Restauranten håller serveringen öppen flera timmar utöver det vanliga och får som plåster på såren både en oväntad modevisning och nya ingredienser på köket. Det torkade älgköttet av Herr Erikssons produktion förtärdes till frukost dagen efter så det nådde tyvärr aldrig Pizza menyn.

Dagbok 6:e dagen på forbondefärd 16/2-2010

20/2 2010 00:00
Jennica Einebrant
I gryningsljuset på Billehaugen packar jag släden för de sista milen till Röros. Det är som alltid en märklig blandning av vemod och förväntansfull glädje som präglar dagen. I Röros börjar marknaden och festen i samma ögonblick som vår resa är över. Vi snirklar oss fram genom ett landskap av sjöar, holmar och frusna våtmarker kantade av knotiga vindpinade fjällbjörkar. Vi stannar på en av sjöarna ett stycke utanför Röros. Där gör vi upp eld och sätter på kaffepannan. Det ilar lite i kroppen när jag hör skakelklockorna långt borta. De andra körlagen är också på väg och vi väntar in Tydalingarna här ute på isen.
Det är absolut ett av resans bästa ögonblick då det dyker upp bekanta ansikten och skinnluvor bakom ångande hästar. Här har vi en stund för oss själva utan publik och högtidliga ceremonier. Kaffet är rykande hett och fläskbitar och korvar dyker upp ur färdskrinen. Vi har också nu på morgonen lyckats mixtra med oss en gräddtårta i släden för att bjuda våra Norska vänner på.
Så börjar vi röra på oss igen. Eftersom det var Klövsjö forbönder som först återupptog forbondefärderna till Röros 1981, får vi som en hedersgest köra in först vid invigningsceremonin. Väntan bakom planket känns evigvarande innan musiken tystnar och Lillian ropar in oss. Synen som möter oss är överväldigande mäktig. Tusentals människor har samlats för att se forbönderna köra in till Malm-platsen. Drygt 80 hästar kör in med närmare 300 personer som gjort resan till Martnan i år.
På Rasmusgården stökar Staffan och Audfrid, Jens, Stig, stefan, Karin, Lars,Kjell, Bo-Anders, Marianne och många fler för att allt ska vara i ordning då marknaden öppnar. Alla som jag inte fått med namnet på i farten är så klart lika viktiga.

Aktiviteter och arbetsuppgifter har planlagts under året och jag vet att det är många som bidragit men jag vill ändå nämna Gudrun som jag vet har ägnat saken mycket tankeverksamhet och Lisa som brukar hålla koll. I dag ska också det nya Kolbulle-stekeriet invigas som Lennart ordnat genom kontakter i Hälsinglands skogar.

Efter lite Lappskojs på Malm-plassen och en mängd trevliga återseenden kanske till och med nya bekantskaper så ger vi oss i väg till vår ackommodering för den kommande veckan. I kväll bjuder Reiselivslaget till festmiddag på Röros quality hotel för samtliga körkarlar och körkvinnor, men innan dess ska det hinnas med en och annan marknadshandel.

Beklagar försenad dagbok 🙂 fick en del tekniska utmaningar vid ankomst Röros och inte minst begränsad tid i det hektiska marknadsvimlet.

Tack så mycket till alla er som följt oss på resan, både till er som funnits på plats i vägkanten och till er som följt oss här genom dagboken. Mer bilder kommer strax och också dagboksrapport från våra aktiviteter i Röros under veckan!

Kramar till er alla //Jennica

Bilder från resan!!! Dag 5

20/2 2010 00:00
Jennica Einebrant
http://picasaweb.google.se/jennica.einebrant/Dag5ForbondeWeb#

Kan inte lägga ut länkar här under aktuellt så ni får kopiera adressen själva.

Dagbok 5:e dagen på forbondefärd 15/2-2010

15/2 2010 00:00
Jennica Einebrant
Det är -12 och småskumt när vi kör från Vauldalen på måndag morgon. Vi är på väg till Brekken där skolbarnen hälsar oss med sång som ger en försmak av martnas-stämningen som väntar i Röros. Med Kransen som vi lägger vid forbondestatyn sänder vi några tankar till de förfäder som färdats samma väg som oss. Kransen får bli en symbol för vår tacksamhet över deras slit och mödor men också ett bevis för att minnet om deras livsöden lever kvar. I hästens tempo finns heller inga anonyma vägsträckor. Varje formation i landskapet har erövrats av personliga anekdoter. Stubben i vägkanten var den som välte släden förra året. Sjöisen är den man kappkörde över för 10 år sedan och tallmon på andra sidan backkrönet är där någon tog sig en för mycket en gång. Vi reser inte bara i våra förfäders spår men i spåren av våra egna minnen och erfarenheter. En del av det som driver oss vidare är en önskan om att skapa nya minnen och en ny generation forbönder. Av diskussionen att döma finns nog en och annan blivande forbonde bland skolbarnen som åker med oss i släden bort till ungdomshuset. (Maja, Jens Tomas, Andreas och Mattias). Jag är också speciellt glad över att Alvar Ahlzén (84) kör med oss igen i år och att Anneli (24) är vår yngsta hjälpkusk visar bestämt att det finns hopp att överbrygga generationerna.
Eftersom det är en god del vatten på isarna blir vi tvungna att hålla oss mest på landsvägen där föret bitvis är väldigt tungt. Vägsträckan som preparerats åt oss längs gammal väg genom skogen är betydligt trevligare men drivorna med bogdjup snö gör det lite i överkant spännande.
När vi kom fram till Kojan vid lunchtid väntade celebert besök av Jämtlands läns landshövding, Britt Bohlin som åker med ner till målet för dagen, Rörosved. Där får vi lov att stalla in våra hästar på Billehaugen. Tack till er alla på gården!
Det finns inte plats för alla att övernatta på Rörosved så de flesta av oss åker tillbaka för att tillbringa natten på Vauldalen. Bastun är varm och ölen välkyld när vi kommer tillbaka. Allt ligger till rätta för en sista afton med goda färdkamrater…

Kom och möt oss imorgon !! // Jennica

Bilder från resan!!!! Dag 4

15/2 2010 00:00
Jennica Einebrant
http://picasaweb.google.se/jennica.einebrant/Dag4ForbondeWeb#

Kan inte lägga ut länkar här under aktuellt så ni får kopiera adressen själva

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>