En morgon att minnas – sista resedagen !

Magiskt. Magiskt var det att starta denna sista dag på vår färd :
Målet är nära. Endast förmiddagen kommer vi att tillbringa tillsammans på den kvarvarande etappen innan det är dags att vid lunchtid inviga Röros marknad.  Vi tar det från början.

Morgonen var mörk och stjärnklar, månen som nästan var full stod fortfarande högt på himlen när vi startade vid Billehaugen hos vår vän Jon-Bernhard. När slädarna gled ned från gårdsplanen och ut på isen var magin total. Tyst satt vi alla och bara njöt av stunden. Hovtramp, klockors klang, slädar som försynt krasade mot isen, månen som lyste upp vår väg. Fjorton hästar på rad som alla sakta drog foran framåt. Jag finner inget mer beskrivande ord än magi.

När månen sakta gick ned vid ena änden av sjön, började en rosa strimma att lägga sig över fjälltopparna vid den andra änden. I horisonten såg vi hur solen steg upp mer och mer. När dagsljuset så infann sig såg vi också de granruskor som markerade vår väg över isen. Inte mycket snö alls att tala om. Här och var stod människor och väntade, med norska flaggan i högsta hugg. Många kom också ut till oss på skidor för att heja och hälsa oss välkommen till Norge och Röros. Trevligt !

I vår släde hade vi en gäståkande sportintresserad norsk kvinna, som när det var dags underhöll oss med att referera skidloppen i Olympiska Spelen för herrar. Hon gjorde det på sitt eget vis, och vi skrattade gott ! Tack Solveig för denna glada stund ! Som ni förstår är det inte bara tysta stunder i slädarna, vi har många stunder av skratt och skoj också !

Allt vartefter foran drog fram anslöt så fler körlag. Först ut var Tydals lasskörare som är synonymen för forbonde på norska. De hade kört över fjället från Tydal, en ganska så tuff resa att ta om vädret är dåligt. Ofta stängs vägen av. Strax därefter kom också Tröndelag körlag, nu var vi ett trettiotal hästekipage som samlats på sjöisen.  I år har det varit väldigt lite snö i Norge, ”Trönderna” som vi säger, hade fått korta av sin tur och lagt starten vid Ålen, närmare Röros än vad som varit planerat. Märkligt – stor brandfara i skog och mark – i februari !!

Så började vi gå den sista biten in mot Röros för att inta vår plats bakom det numer väl bekanta ”kolplanket” inför stunden att inviga marknaden. En stund av väntan och samling innan vi möter flera tusen människor. Av tradition kör Klövsjö körlag alltid först och leder den åtta (!) körlag långa foran. Åtta körlag innebär närmare nittio hästekipage – nittio ! Det är en flera hundra meter lång karavan av hästar det. Alla tidsenligt utrustade  med lass i slädarna. Ett skådespel utan dess like, och jag är inte förvånad av att den stora folkmassan som väntar oss när vi kör in i stan kommer från när och fjärran. Jag har i år mött människor från Israel, Holland, Danmark, Tyskland och England. Marknaden besöks av ca 80 000 personer.

Så kommer stunden alla marknadsbesökare väntar på, foran startar lugnt och sakta. Allt går fint, – är det någon gång under denna resa som kuskar och hjälpkuskar är totalt närvarande är det nu. Att både känna att man nått målet, att hästen har gjort ett bra arbete och att denna sista lilla lilla bit ska bära detta ända in på mållinjen är så spännande att få kan sätta sig in i det. Och allt går bra !

När hästarna sedan lastats för hemfärd eller stallats in kan vi alla slappna av. Nu är det dags för marknad ! Vi har ju vår färdasgård Rasmusgården att bedriva handel och kulturella aktiviteter på. I dagarna fem ska vi roa oss, sälja varor, bjuda på kaffe och steka kolbullar. Våra spelmän från Hälsingland underhåller med fioler och sångfågel Eva sjunger visor ute på gården så det står härliga till ! Eva har rest och sjungit i tolv år med och för oss, och många kommer för att lyssna.

Under veckan har vi husförhör med föreningens egen forbondepräst Bo Lundmark som nöjsamt konstaterar att vi inte är helt obildade, det blir godkänt. Onsdag kväll på marknaden har blivit tradition att hålla Forbondemesse i Röros Kyrka, så också i år. Det är Forbondeunionens gemensamma arrangemang. Celebert besök fick vi detta år av Biskopen i Trondheim, Tor Singsaas, som höll en levande predikan i form av ett enmans ”skådespel” i kyrkgången. Med temat Pilgrim  roade han oss med tänkvärda ord och gester. Sång, musik, ljuständning, diktläsning med Alf Pröysens verk (det är 100-års firande av Pröysen 2014) och den traditionella ringningen med skakelklockor gjorde programmet fulländat.

– Tänk så många kompetenser det finns i körlagen, för det är forbönder och lasskörare som håller programmet i samarbete med Röros Kyrka och Prest Harald. Kyrkan var så gott som fullsatt ! Nästa års tema blir en överraskning, men det är i princip klart redan nu, fullt med liv och rörelse ! 😉 Ni får väl se ni som är på plats då.

En modevisning på Malmplassen har vi hunnit med också, en nyhet för i år, med mannekänger ni aldrig tidigare skådat, alltså vi själva. Klädsel á la forbonde från 1700-tal till 1900-tal ! Mycket trevligt var det, och vi lärde oss en del också. Att gå på ”cat walk” i vadmalskjol och en ”plögg” på huvudet hör väl inte till Paris stora modehus – men vi gör det på vårt eget vis !

Nu är det marknad hela veckan och kommersen är i full gång. Vi säljer pälsmössor, disktrasor i lin, skakelklockor från Mora klockgjuteri, vävband, böcker, hantverk och pälsar mm mm – ja, allt en forbonde kan behöva. Och så lär vi norrmännen att Kolbullar inte är pannkakor som många av dem tror !

Min årliga runda på marknaden är avslutad vad gäller egna inköp. Ni som läst mina tidigare bloggar här på sidan vet vad som alltid följer med mig i ryggsäcken hem tillbaka till vardagen. Ullgarn. Så nu är det bara att sätta sig med stickningen och ladda upp med vantar, pulsvärmare och sjalar för allt vad tygen håller ! Om ett år är det marknad igen, och då hoppas jag kunna vara på plats. Under tiden ska jag tänka på alla fina dagar jag fått uppleva med kamraterna i Föreningen Forbonden i Klövsjö. Ett glatt och lite småtokigt gäng som förgyller livet ! Skratt & skoj, allvar & harmoni, vänskap & förståelse, gammal & ung, kunskap & lärdom – allt i ett enda resandefolk – Forbönder.

– Du vet väl att du också kan vara medlem i vår förening, så känn dig välkommen ! Information hittar du här på hemsidan. Och nästa år kan det vara du som åker med oss i släden som gäståkare, om du är intresserad så meddela ditt intresse för mer information till vår e-postadress : info@forbonden.se

Nu vill jag tacka för mig denna resa, Anna hälsar, och jag vet att ni är många som läst och följt oss via bloggen. Senast idag kom en kvinna från Värmland och berättade hur hon följt med i vår berättelse. Jag hoppas du haft samma glädje som hon hade haft, och kanske vi ses på nästa års Rörosmarknad. – Du är alltid välkommen på en kopp kaffe !

Lev väl, ha det gott och håll glädjen vid liv.
/ Anette Sandström

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>