Dan före dan !

Dan före dan– med en senare start. Och trossen behöver inte ens göra frukost. Idag äter vi på hotellet. När foran går vid 8.00 har vi flera nya gäster som ska åka med. Det ser ut att bli fint väder, lovar gott ! Första anhalt är Brekken.

De har växt – det är ett år sedan. Det är de små jag pratar om. De små barnen som samlas och sjunger för oss när de står där på skolans trappa och väntar på forbönderna. De allra minsta som är i dagisåldern har gula reflexvästar, lätt att räkna in dem då. När de sjungit traditionella marknadsvisor är det dags att få åka med i slädarna, som blir fullastade med barn i alla åldrar. Det bär av till samlingshuset i byn där det serveras kaffe & våfflor.

Foran ska gå vidare till en gård, men det blir fel gård ! Hm, så kan det gå ! Lätt att ta fel infart, men de fick ju celebert besök 😉  Gården, den rätta,  har inne i ett av husen har en nedlagd lanthandel. Unikt så tillvida att den är helt intakt då ägaren en gång i tiden stängde dörren, låste och hängde upp nyckeln. Här finns allt man kunde behöva. Hyllor och hängare vittnar om det.

Isarna vi åkt på idag har varit jättefina, inte mycket snö på dem alls och vi glider lätt framåt med slädarna. Tipp ! Idag har vi haft en tipp – alltså med ett av ekipagen. Det blir tårta till kvällen ! Så eftersom allt gått bra är det bara glada miner åt denna tipp. Tårta är populärt. Och alla vet att man förr eller senare kan få bjuda gänget på sin alldeles egen tipptårta.

Trossen är på plats för att möta oss med lunchen – undrar om de har sovit över huvud taget ?? Soppa och smörgås, smakar bra. En lite längre rast, sedan bär det av igen. Här gäller att komma framåt. Blåst och lite snöväder biter friskt i kinderna, men avtar på eftermiddagen. Skönt.

Vid Billehaugen är det dags att avsluta dagens färd. Här väntar Jon-Bernhard. Han har vedproduktion på sin gård, och upplåter sina utrymmen för hästarna under natten. I år har han dessutom ordnat så att fällar och pälsar kan torka i varmt utrymme. Hör och häpna – här hoppar alla forbönder på bussen !

Vi sover ännu en natt på hotellet, fast inte på rum. Vi ligger som vanligt på flatbädd, och har ”ockuperat” hela den före detta butikslokalen, Ola Skott Grensehandel. När jag var liten brukade många hälsingar åka hit för att handla bl a mjöl, även min mormor. Och nu ligger jag här på butiksgolvet och sover bland madrasser, fällar, väskor, forskrin, mm mm.

Kvällen är den sista med gänget där vi alla är samlade. Imorgon splittras gruppen från att bo tillsammans och en del vänder hemåt till det civila livet. Matmamma Annas goda köttgryta med potatis och sallad bjuds. Och som sagt kaffe med tipptårta. Då visar det sig, att det är två kuskar som åstadkommit denna efterrätt, och ska dela på kalaset. Frågan uppstår hur, då den ena tippat två gånger och den andre en gång ? Många förslag kommer med glada miner och många skratt.

Tipp som tipp – tårtorna, eller blötkakerna som de kallas på norska, var jättegoda ! Ett bra avslut på dagen. Nu packar vi för sista etappen, imorgon möter vi de andra 7 körlagen ! Vi säger Go´tur  och god natt – det blir en tidig morgon. Bussen till stallet går 06.00, alltså frukost 05.00. Inte många timmar  att sova, det snusas och snarkas från golvmadrasserna runt omkring i lokalen, men det är det värt !
/ Anette

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>