Inkörningsdagen!

I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft tidiga morgnar !

Alla hästar fick hö och vatten, det verkade som det har varit en lugn natt för dem oxå.
Våra personliga saker packades ihop för sista gången under denna resa, en speciell dag då det är inkörning i Røros, men samtidigt vemodig då resan snart är över för denna gång……

Kuskar, hjälpkuskar & gäster anländer i buss från Vauldalen. Strax innan avfärd så fick jag ett fyrfaldigt leve från hela körgänget, då någon visste att jag fyllde år, det värmde i hjärtat.

Vi hade lika fina körvägar denna dag som igår! Strax före Røros så stannade vi ute på isen & kokade kaffe. En mysig stund då alla går runt, pratar med varandra, skrattar, kramas och äter godsaker från färdskrinen. Vi kör vidare mot kolplanket, där vi 10 forbondeekipage från Klövsjö ställer oss först i väntan på inkörning. Därefter fylls det på med hästekipage i en låååång rad, vi är totalt 96 ekipage som ska kör in på Malmplassen idag, det är mäktigt!

Anna, vår matmamma, går runt bland slädarna och bjuder oss på varm glögg, precis som hon brukar göra varje år. När invigningstalare börjar prata så stiger spänningen bland oss, nu är det strax tid för inkörning. I år är det Einar Westlund, kusk, och Alf Östberg, hjälpkusk, och hästen Troll WE som kör först in på Malmplassen och därefter ringlar foran lång. Einar och Alf är våra veteraner med mångårig kunskap och erfarenhet.

När vi står på slagghögarna efteråt så känns det tomt! Samtidigt som många trevliga människor kommer fram och pratar med oss alla. Känslan man får är att detta är väldigt uppskattat av otroligt många, flera tusen personer, har väntat oss denna dag. Här bjuds vi på lapskojs och hästarna får hö och vatten.

Här är det en del som avslutar sin resa för året så en hel det avsked tas, med löfte om återseende förhoppningsvis näst år.

Ännu en gång har foran gått från Klövsjö i Sverige hela vägen till Röros marknad. Vi är tacksamma och stolta att få föra detta kulturarv vidare.

/Helén

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>