Vårens medlemsträff är avslutad

Den kombinerade vårträffen och arbetshelgen på Pålletorpet är avslutad. En lyckad träff med flera lediga dagar då det inföll sig under Kristi Himmelfärds helg. Många tillresta medlemmar, ung som gammal, från när och fjärran kom till torpet. Några kom till häst efter två dagars ritt – andra med bil. Vi hade dessutom förmånen att hälsa flera nya medlemmar välkommen in i föreningen, både från Sverige och Norge!

Trots regn, några få plusgrader och kalla hårda vindar har det sjudit av aktiviteter. Under helgen har det planerade arbetet för renovering av köket i bostadshuset, med hjälp av kunniga hantverkare, nu satts igång. Det gamla köket är helt urrivet för att få en total översyn med ny och utökad inredning.

”Nya” gamla möjliga färdvägar har undersökts ute i terrängen inför kommande marknadsresor, med ett fint förarbete via kartor och lokalkännedom av närboende. Ute på gårdstunet vädrades och inventerades fällar och pälsar för eventuella reparationer och underhåll. Festlogen har nu bl a nyputsade fönster, gräset är klippt runt Pålletorpet och lin för kommande behov är under bearbetning. Den nya projectorn med tillhörande stor takhängd filmduk är monterad med gott resultat.

Fredag kväll visades en film från årets marknadsresa till Röros, och därefter hölls medlemsmöte med bl a uppföljning och utvärdering av densamma. Till middag serverades en god köttgryta, potatis och sallad. – Och eftersom tipptårta fanns som efterrätt till kaffet påmindes vi om att en släde tippat under färden till Rörosmarknad – vilket, under modern tid i föreningens numer uttalade tradition, innebär att aktuell kusk bjuder på tipptårta! (Vi har alltså inget emot att någon tippar lite lätt…)

Vi kan konstatera att medlemmarna värnar sin förening på alla sätt och med olika kompetenser. Tack alla som har bidragit denna gång till en trevlig samvaro – föreningen är lyckligt lottad som har så många kunniga och fina människor i samverkan. Nästa arbetshelg sker 9-11 augusti – då ses vi igen !

Kom ihåg att anmäla till vårträffen

Anmäl till Lasse Styf 070-2245601 eller via mail <info@forbonden.se> senast 17 maj om deltagande, en eller flera dagar, på Vårmöte/Arbetshelg 2019-05-30 — 06-02.

Vårträff och Arbetshelg

Datum för vårens föreningsträff och tillika arbetshelg är satta till 30/5 – 2/6, Kristi Himmelfärds helgen.
Vi jobbar med diverse underhåll, umgås och har trevligt !

Välkommen !

Ett stort TACK !

Än en gång har foran gått från Klövsjö till Rörosmartnan. Årets resa avlöpte med bra förhållanden för underlag och väderlek. Ett fantastiskt körlag genomförde resan tillsammans och samtliga ekipage från Klövsjö nådde målet och fanns med vid framkomst i Röros.  I väntan på att köra den kvarvarande korta etappen in på martnan till Malmplassen fanns tid att njuta av den sista stunden. Därefter leddes inkörningen med den långa foran till martnasinvigningens avslutande del traditionsenligt av Klövsjö körlag, med övriga sju körlag blev det totalt 94 ekipage.

Resan har genomförts med ett  stort antal parter i samverkan utefter vår färdväg ; Hembygdsföreningar, företag, skoterklubbar, ideella föreningar och privata personer. Engagemanget för foran ute i bygderna är helt enkelt fantastiskt !  Vi är tacksamma, glada och blir inspirerade av  det stöd som visas.

Vi vill därför tacka ALLA som på olika sätt medverkat till 2019 års genomförande av resan !

Styrelsen

29-31 mars 2019 Forbonderiksdag Vauldalen Fjellhotell

Invitasjon forbonderiksdag Vauldalen 2019

För frågor kontakta <lassestyf@bredband2.com> eller tel +46 70 224 56 01

Färdplan för Forbonderesan Klövsjö-Röros 2019

Det närmar sig den årliga forbonderesan mellan Klövsjö och Röros ! Här nedan kan du se var vi kommer att befinna oss under färden. Kom gärna och hälsa på oss där vi rastar !

Färdplan Rørosresan 2019

Onsdag 13/2
08.00 Start från Klövsjö
11.00 Fjällgården
16.00 Vemdalens Hembygdsgård

Torsdag 14/2
06.30 Start från Vemdalen
09.00 Trosavik Cafe´
12.00 Hede Hembygdsgård
18.00 Långå

Fredag 15/2
06.30 Start Långå
Resan går på norra sidan sjön Lossen
17.00 Ljusnedal vid Kyrkan

Lördag 16/2
Ljusnedal Vilodag

Söndag 17/2
06.30 Start Ljusnedal
08.00 Funäsdalen med morgonandakt på Risnäset
13.45 Skilodge Tänndalen
17.00 Vauldalen Fjellhotell

Måndag 18/2
08.00 Start Vauldalen Fjellhotell
10.00 Brekken vid Kyrkan och Forbondestatyn
16.30 Billehaugen (Røros ved)

Tisdag 19/2
07.00 Start Billehaugen
12.00 Røros, Malmplassen

Alla tider utom tider för start och inkörning i Røros är cirkatider.
Med reservation för eventuella ändringar.

Vi ber alla trafikanter som möter foran att ta det lugnt i trafiken !

Medlemsavgift 2019

Medlemsavgiften för 2019 är liksom tidigare år 200 kronor för medlem och ytterligare 100 kronor för familjemedlem, och betalas till pg 41 22 89-1 eller SWISH 123 156 72 54, våra norska medlemmar betalar till Röros Bank konto 4280-1519266.

Ange namn och adress och vad betalningen gäller för, eller för ny medlem meddela adressen via e-post till info@forbonden.se.

Kuskar, hjälpkuskar, knallar och tross som deltar i forbonderesan till Röros februari 2019 ska ha betalt in medlemsavgift före resan.

För att ha rösträtt på årsmötet i augusti 2019 ska medlemsavgift för året vara inbetald senast 28 februari 2019.

/Skattmästaren

Pålletorpet erbjuder logi och lokal !

Pålletorpet går att hyra under vinterhalvåret, men då finns inte samma tillgänglighet som under sommarhalvåret.
Priset kan då variera och bestäms vid ev bokning, beroende på omständigheterna.

Pålletorpet, går att hyra under maj-september, med priser enligt nedan:

Övernattning:                           250:-/person och natt.
Grupper över 10 personer: 200:-/person och natt.

Festlogen + torpet:                2500:-/dag
Enbart festlogen:                   2000:-/dag

Även stallplatser finns.

Medlemmar övernattar gratis enstaka dygn.

 

Kontakt för bokning:
Marta Järveryd-Styf
E-post: info@forbonden.se
Mobil:  072-730 89 10

 

Forbondens almanacka 2019

 

    FORBONDENS ALMANACKA         

 

NYHET 2019 – Forbondens almanacka !

Inför 2019 har vi tagit fram en almanacka där du för varje månad har en ny bild som illustrerar föreningens verksamhet alla årstider. Att den är unik för Föreningen Forbonden visas med vår logotype som ligger i nedre kanten på varje månad. Begränsat antal så först till kvarn är vad som gäller !

Du beställer den för 120 SEK/st inkl. Frakt
 

 

 

FORBONDENS MÖSSA

Den röda mössan !

Nu har du chansen att köpa våra fina mössor för vinterns kalla dagar.
Mössorna är röda – vilket kännetecknar Klövsjö körlag då man förr som svensk forbonde gärna köpte med sig en röd mössa hem vid sitt besök på Röros Marknad – just för att visa att man varit där, eller så gav man bort den som gåva till någon kär vän därhemma. Också idag bär många av oss röda ullmössor på vår forbondefärd till Norge!

Mössan har vårt unika tryck – ”Föreningen Forbonden Klövsjö” med tillhörande logotype och är gjord av 95% bomull/5% spandex. Svart foder i mjuk fleece, en unisex-storlek som passar alla!  Du köper den för 120 SEK inkl. Frakt.

 

Beställ almanacka och/eller mössa via e-post ; info@forbonden.se
Ange ;
Artikel
Antal
Namn
Adress
Tel.nr

Följ foran från Klövsjö till Röros i julhelgen – reportageserie i fem delar visar forkörarresan 2018 i TV

Under årets forkörarresa i februari till Röros Marknad följde ett filmteam från produktionsbolaget Kanal 75 foran hela vägen, från starten i Klövsjö den 14; februari till slutmålet Röros marknad i Norge den 20;e februari. Det resulterade i en reportageserie om fem avsnitt som kommer att sändas i TV under julhelgen.  Du får följa den drygt 20 mil långa resan med hästar och slädar genom fjällvärlden.

Möt människorna som för en gammal tradition vidare där hästen står i fokus tillsammans med dess kuskar och hjälpkuskar. En tradition som när det begav sig i forna dagar var en förutsättning för att bedriva handel, och där hästen var det enda färdmedlet i kallt väglöst land över frusna sjöisar och vita fjällvidder för att ta sig till Norge.

Röros marknad fick handelsprivilegier 1854 och då öppnades möjligheten för bönder från Jämtland, Härjedalen och Hälsingland att köra marknadsresor, ofta veckolånga, för att sälja, köpa och byta handelsvaror. 1981 återupptogs dessa marknadsresor av forbönder i Klövsjö till Röros vintermarknad efter många års uppehåll då järnvägen kom i drift 1882 och forkörarresorna avtog.

– Ta del av berättelsen om forna tiders marknadsresor till Norge, deltagarnas nutida upplevelser och den fantastiska natur som foran färdas genom i ett snörikt vinterlandskap!

Det första avsnittet sänds Lördag 22;a december TV4 Nyhetsmorgon, ca kl 11.10

Påföljande avsnitt sänds i TV12-travsportkanalen i samband med V75-sändningarna följande datum ;

Del 2 Söndag 23/12
Del 3 Tisdag  25/12  (Juldagen)
Del 4 Onsdag 26/12 (Annandagen)
Del 5 Torsdag 27/12

 

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>