Årets Rockstuga är genomförd

Årets Rockstuga lördag-söndag 6-7 oktober samlade ett glatt gäng textilintresserade medlemmar.
Lördag förmiddag inleddes med att deltagarna fick ta del av Gunilla Lindkvist´s genuina kunskaper om det textila arvet genom hennes föredrag och bildvisning.

Efter den goda sopplunchen fortsatte vi på samma tema men i mer fysisk form genom att se på de klädgarderober som lagts upp för visning och till viss del provning, med Gunilla som ciceron. Vi guidades genom århundraden av mode och material för de olika stånden, kopplat till historiska händelser och därmed materialens och modets utveckling.

Del 2 av Rockstugan innebar egen fysisk aktivitet för deltagarna då bandgrindarna spändes upp här och var i matsalen och skoband började vävas. Såväl nybörjare som lite mer erfarna satte sig till ro          – stor koncentration, några fokuserade ”svordomar”, lite komiska kommentarer och varma skratt blandades med tystnad och rofylldhet. Alla kom igång med sin väv och man kunde visa de olika resultaten för varandra innan det var dags att tillsammans duka middagsbordet, tillreda det sista, tända i öppenspisen samt alla ljuslyktor och marschaller utomhus.

Kvällens middag smakade himmelskt gott i den varma stämningen, moussaka med grekisk sallad och bröd, och avslut med ”Klövsjö Drottning” – den godaste av tårtor ! Samtalen om textil och olika möjligheter fortsatte till sen timma.

Rockstugan avslutades söndag förmiddag efter att deltagare hjälpts åt att samla ihop material och städa av lokalerna, dricka kaffe och tänka på vilka möjligheter var och en har att fortsätta arbeta utifrån sin horisont med de nya kunskaperna, ex fortsätter var och en nu på hemmaplan med sin väv.

Många frågor har fått svar och tips har delats. Föreningens medlemmar som närvarade har fått bredare kunskaper och mer insyn i det textila arvets betydelse. – Med pedagogik, kunskap och lång erfarenhet har vi fått ta del av Gunilla´s såväl praktiska som teoretiska kompetens.

Gunilla tackades av deltagarna och föreningen med en korg fylld av små delikatesser och applåder!

Rockstugan har genomförts i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

Forkörarresan 2019

Nu är utskicken sända till våra medlemmar inför 2019 års forkörarresa.
De medlemmar som angivit e-postadress får utskicket digitalt, övriga medlemmar får utskicket brevledes.
Om någon saknar ett utskick kontakta föreningen via
e-p0st ; info@forbonden.se eller tel ; 072 730 89 10 (Marta)

FORAN GÅR FÖR VÄRLDENS BARN

Fredag den 28 september kör Föreningen Forbonden Klövsjö foror i direktsändning via P4/Radio Gävleborg för Världens Barn.
Föreningen har medlemmar över hela landet och i Norge.

Vi kommer att köra två olika sträckor samtidigt ;
* Arbrå Fornhem, Arbrå – Brotorget, Bollnäs.
09.30 ca Rast vid Vigselkapellet Lottefors
11.00 ca Rast vid Köpcentrum Norr, Bollnäs.
Foran går 08.00 – Beräknad framkomst 12.00 ca

* Handelsbanken, Torsåker – Torget, Hofors
Rastar vid Golfbanan, Långnäs.
Foran går kl. 08.30 -Beräknad framkomst mellan 12.00-13.00

BROTORGET i Bollnäs är efter framkomst central punkt i sändningen med livemusik , uppträdanden och möjlighet att åka häst och vagn, det kostar en liten slant att åka som skänks oavkortat till Världens Barn. Vill du som inte är på plats ändå skänka en slant använder du ;
Swish 9019506 minst 50 kr. Ange VB Bollnäs.

Varje fora körs av en kusk och en hjälpkusk som bland annat kommer att berätta om föreningen och dess verksamhet. Med på vagnarna finns gäster.

Arrangemanget sker i samverkan med P4/Radio Gävleborg som kommer att följa oss med sina reportrar direkt i vagnarna och sända inslag under färden.

Nya kontaktuppgifter

Vid årsmötet som genomfördes vid Pålletorpet i augusti valdes enligt stadgarna ledamöter till styrelsens uppdrag, revisorer och valberedning.
Nu finns det uppdaterade kontaktuppgifter till samtliga poster.

Du hittar dem under ”kontakt”.

Rockstuga – en gammal tradition att mötas – vi återupplivar den helgen 6-7 oktober!

”ROCKSTUGA”- En gammal tradition att mötas !
Vi återupplivar nu detta på vårt sätt för våra medlemmar.

Lördag-Söndag 6 -7 oktober träffas vi på Pålletorpet.
Helgen kommer att gå i textila tecken med introduktion i bandvävning där du väver ditt eget band, visning och föredrag om dåtidens moden och behov av kläder.      

Gunilla Lindkvist och Birgitta Andersson ger oss möjlighet att kika in i 1600-. 1700- och 1800-talets textila förutsättningar.

Bindande anmälan, dvs du betalar om ingen annan medlem fyller din plats vid återbud.
Du får en bekräftelse om plats med mer information när anmälningstiden är avslutad.
Frågor och/eller information 070-608 95 88 (Anette)

Kostnad 500 kr. Allt material samt mat och logi ingår.
Vi tillagar ej specialkost.

Anmälan till asandstrom@live.se SENAST 21/9. Max 12 deltagar.
Ange namn, telnr och e-post.

Helgen genomförs i samverkan med studieförbundet Vuxenskolan.

Välkommen !

Här nedan kan du läsa om ROCKSTUGA ;
” Då kvällen kom, satte man sig i en vid ring omkring spisen, för man hade ingenting annat än elden att se av. De som band nät och dyl satte sig innanför ringen men på låga säten och pallar, så att ljuset sken över dem och på rockarna. Det var glam och skämt så att det förslog och så kappspann man med varandra. Emellanåt kastade man ut rockarna i ett annat rum och tog sig en svängom i stugan. Man samlades omkring kl 12 på dagen och arbetade till kl. 4, då man gick hem och åt middag.
Sedan kom man tillbaka och var till kvällen. Vanligtvis höll man till en vecka i sträck i varje gård. Första dagen,  man var i en gård, blev man bjuden på kaffe och annan traktering men inte sedan.Då arbetet var slut för dagen tog man spinnrocken med sig hem, för man skulle väl spinna hemma på morgonen.

Detta kallades att ”hålla rockstuga”. Var och en arbetade åt sig själv. Man kom tillsammans endast för trevnanden. Väl kunde mången stund slarvas bort, men då arbetade man så mycket ivrigare sedan. På vårarna vävde och blekte man och for så till marknaden eller stan och sålde. Bruket med rockstuga började komma ur bruk framåt  1850.

 

Forbonderiksdagen 18-19 augusti 2018

Årets Forbonderiksdag arrangeras på B.Langseth Arena i Selbu. Selbu körlag står som värd och hälsar alla körlag i Forbondeunionen välkomna. Anmälan senast 8 augusti.
Förhandsbetalning sker till konto 428517 38 651.

Program
Lördag
11.00 Ankomst och lunch
12.00 Flaggan hissas och mötesstart enligt stadgar
15.30 Bussresa till Selbu museum och Kalvåa Bygdetun
20.00 Middag, medtag gärna instrument

Söndag
09.00-11.00 frukost
Därefter eventuella fortsatta förhandlingar
Riksdagens avslut

Information John Renå tel ; +47 975 55 89
Anmälan av ärenden ; Eli Riset eli.riset@gmail.com

För fullständigt program sänd e-post till info@forbonden.se

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS !

Hej alla Klövsjöbor och alla andra intresserade !

 

Fredag 3 augusti har vi öppet hus från kl.18.30 på Pålletorpet.

Vi bjuder på kaffe & tårta !

 

Alla hjärtligt välkomna

Pålletorpet erbjuder logi och lokal !

Forbondeföreningens egna torp, Pålletorpet, går att hyra under maj-september.

Övernattning:                           250:-/person och natt.
Grupper över 10 personer: 200:-/person och natt.

Festlogen + torpet:                2500:-/dag
Enbart festlogen:                   2000:-/dag

Även stallplatser finns.

Medlemmar övernattar gratis enstaka dygn.

Kontakt för bokning:
Anna Einebrant, Klövsjö
E-post: annaibuan@gmail.com
Mobil:  076-806 66 48

 

Kallelse årsmöte och arbetshelg

Kallelse till Föreningen Forbondens årsmöte den 5 augusti och inbjudan till arbetshelg 2 – 5 augusti, är utsända via post eller e-mail till föreningens medlemmar.

Om någon medlem mot förmodan ej fått kallelsen; var vänlig skicka ett mail till info@forbonden.se, alternativt ring eller sms:a till 072-730 89 10, så ordnar vi ett nytt utskick.

/Styrelsen

Vårens medlemsträff nu avslutad

Pingsthelgen välkomnade alla våra medlemmar till Pålletorpet i strålande solsken och med en temperatur som värmde. Helgen har bjudit på många godbitar, inte bara i väderform !

Förutom att en hel del arbetsuppgifter genomförts, ex takfotsbyte på festlogen, inoljning av fönster samtliga uthus-byggnader, vedhantering, pälslagning, inventering av försäljningsboden, städ inne och ute mm mm så har vi fått fröjder för öga, öra och mun !

Fredag kväll kom våra vänner från Vauldalen Fjellhotell, Jorid och Ola-Peder. De bjöd båda på varsitt mycket intressant föredrag. Till de båda vill vi här rikta ett STORT, VARMT och INNERLIGT TACK för deras medverkan. – Att de dessutom tog sig ledigt från arbetet på hotellet för att delta i middag och samkväm med övernattning till nästa dag känns extra roligt !

Lördag fortsatte arbetet men det fanns också tid för den som ville att utforska nejderna runt Klövsjö, några vandrade till Fettjeåfallet, andra promenerade kortare sträckor i byn.

Medlemsmötet behandlade utvärdering av helgen samt av årets forkörarresa till Röros, båda i positiva ordalag, synpunkter dokumenterades och utvecklas vidare av styrelsen.
Mötet följdes sedan av filmvisning av Erik Erikssons film ”Forbonderesan” (60 min) samt en film från årets resa av ”vår” fotograf och kameraman Hans. Grillen togs därefter fram för en god middag, några avvek för hemresa till vardagens bestyr och andra stannade till söndagen.

Alla har bidragit med sin kunskap, arbetstid och glädje. Ett omsorgsfullt gäng på ett 25-tal medlemmar, ”nyare” och ”gamla”, har hjälpts åt med det som skulle åtgärdas denna gång. Som fastighetsägare har föreningens medlemmar alltid något, stort eller smått, som ska underhållas, det arbetet fortsätter i augusti.

Det vi ser är att alla drar sitt strå till stacken, utifrån kompetens, tid och erfarenhet. Det kan vara muntliga tips, rent hantverk, handräckare eller att vara glädjespridare. Föreningen är mycket glad över att medlemmar i alla åldrar finner sig till rätta och trivs på Pålletorpet !

Avslutningsvis citerar vi Euskefeurat ;  – ” Det är hit man kommer när man kommer HEM”

Fler nyheter >>

  • Inkörningsdagen! Datum: 18,02,23

    I morse när väckarklockan ringde kl 05:00 så hade vi besök i stugan av vårt filmteam som följt oss under hela resan. – Också de har haft…

  • Näst sista dagen på resan Datum: 18,02,23

    Idag fick vi alla en liten välbehövlig sovmorgon, starten gick från Vauldalen kl 08:00. Vi körde efter otroligt fina körvägar som Ola-Peder på…

  • Gränstrakter Datum: 18,02,23

    En lite kall start på dagen, -15 grader och dimman låg tjock över Funäsdalssjön Väl framme på Risnäset i Fuäsdalen hölla Forbondeprästen…

Läs fler reseberättelser >>